"Mission, Vision and Passion is my MVP!"

Patrick Polak
Managing Partner
Contact us

"Don't feel sorry for the initiatives that didn't work out; regret the ones you missed"

Frank Claassen
Managing Partner
Contact us

"Winning, is learning faster than anyone else!"

Mathijs de Wit
Partner
Contact us

"Risk comes from not knowing what you are doing."

Geert Zanting
Controller
Contact us

"If you define the rice grain, we'll help you conquer the chess board."

Thomas Hannes
Investment Associate
Contact us

"Pride leads to destruction, and arrogance to downfall"

Jaap van Barneveld
Partner
Contact us

"Success is a choice"

Erik Aeyelts Averink
Venture Partner
Contact us

Newion stopt miljoenen in nieuw fonds voor noordelijke industrie

Published: 7 february 2005

Loek Mulder, 7 februari 2005, Groningen/Heerenveen - Via een nieuw investeringsfonds van Newion Investments in Heerenveen komen er miljoenen beschikbaar voor financiering van het noordelijke bedrijfsleven. Met het nieuw op te richten fonds wil it-investeerder Newion nu ook geld steken in traditionele industriebedrijven.

Participatiemaatschappij Newion denkt een bedrag tussen de vijftien en twintig miljoen euro aan te trekken van vermogende particulieren die geld willen steken in mkb-bedrijven. Hoewel het fonds landelijk investeert, verwacht Newion-directeur Patrick Polak dat het geld voor een belangrijk deel bij ondernemingen in de noordelijke regio terecht komt. ,,We zijn in gevestigd in het Noorden, het ligt voor de hand dat we eerst in onze eigen achtertuin kijken", verklaart Polak.

Newion springt met het nieuwe fonds in de markt van financiering van onder meer bedrijfsovernames. ,,Door vergrijzing onder ondernemers verwachten we de komende jaren een explosie van bedrijfsopvolgingen", legt Polak uit. Naar schatting verkoopt één op de vier ondernemers de komende tien jaar zijn zaak. Overgenomen bedrijven, veelal mkb-ondernemingen, zullen volgens Polak grote moeite hebben financiering te vinden voor hun groeiplannen. ,,Daar liggen enorme financiële kansen", zegt hij.

Newion Investments is door Fortis-dochter Mees Pierson benaderd om het Private Plus Fund, zoals de naam van het fonds luidt, op te zetten en te beheren. Volgens Ben Heemskerk van Mees Pierson is onder rijke klanten een grote behoefte aan investeringsmogelijkheden zoals het Private Plus Fund. ,,Het zijn vaak oud-ondernemers die een band voelen met andere ondernemers en aandelen saai vinden", zegt hij.

De circa vijftig participanten nemen voor minstens 250.000 euro deel in het fonds. Ze zullen niet alleen hun geld, maar ook hun kennis beschikbaar stellen. "Dit soort fondsen werken als de olie in het raderwerk", aldus Heemskerk.

Portefeuille Newion groeit
Newion Investments is een afsplitsing van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) en is in 2000 opgericht. Het is de enige onafhankelijke, noordelijke participatiemaatschappij en investeerde tot nog toe in it-bedrijvigheid. Het bedrijf heeft onder meer belangen in Wisdom TMLC in Groningen, Amyyon & More (Groningen) en Energiebedrijf.com. De totale investeringsportefeuille bedraagt ongeveer dertig miljoen. In 2006 komt Newion Investments met een nieuw it-investeringsfonds van nog eens circa dertig miljoen euro. Aandeelhouders in Newion zijn de NOM, de Friesland Bank, F. van Lanschot Bankiers, een aantal privé-investeerders en de directieleden Patrick Polak en Jaap van Barneveld.