Horecaplanner waagt zich op uitzendmarkt


Published on January 8, 2020

L1nda, dat werkroosters maakt voor ruim 3000 horecabedrijven, gaat ook het personeel voor die diensten leveren. Daarmee gaat het Amsterdamse bedrijf de concurrentie aan met zzp-platform Temper. Opmerkelijk genoeg gaat dochter L1nda Connect de flexkrachten verhuren als reguliere uitzendkrachten en niet als zzp’ers.

Na een pilotfase staan nu een kleine duizend uitzendkrachten geregistreerd. Het bedrijf hoopt de komende maanden 15.000 uitzendkrachten aan zich te binden. ‘Als we met uitzenden hetzelfde marktaandeel weten te verwerven als met planning, wordt dat de voornaamste activiteit van het bedrijf’, zegt ceo Wim Jansen.

Vorige week van kracht geworden nieuwe wetgeving maakt het uitzenden van personeel juist een stuk duurder. Dat gebeurt in de veronderstelling dat werkgevers personeel dan vaker vaste contracten zullen aanbieden. Uitzendwerkgevers waarschuwen dat bedrijven, vooral in sectoren zoals de horeca, vaker hun toevlucht zullen nemen tot zzp-constructies, of hun medewerkers zelfs zwart gaan uitbetalen.

Aan de andere kant is de Belastingdienst bezig de handhaving op schijnconstructies met zzp’ers aan te scherpen. Minister Koolmees van Sociale Zaken komt bovendien dit jaar met een wet om het zzp-schap beter te reguleren.

Volgens Jansen biedt een zzp-contract vaak geen adequate beloning als mensen zich ook nog willen verzekeren tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en pensioen. Omdat hij klanten dankzij de combinatie met planning en salarisverwerking een volledig geautomatiseerd en geïntegreerd dienstenpakket kan bieden, denkt hij toch op prijs op mee te kunnen concurreren. ‘Misschien niet volledig op hetzelfde niveau, maar als de klant witte plekken ziet in het rooster, kunnen we dat capaciteitsprobleem direct oplossen. We verkeren in een unieke positie, mede dankzij het feit dat we alleen in de hospitality werkzaam zijn.’

Werkgevers maken een profiel aan met de functievereisten, verdiensten, werktijden en kledingvoorschriften. Flexwerkers die aan dat profiel voldoen, kunnen solliciteren, en de ondernemer kiest uit het aanbod de geschiktste kandidaat. Connect betaalt de flexwerker elke week uit. Dat gebeurt volgens Jansen lang niet overal. Daarnaast zorgt het voor de zekerheid van rechtsgeldigheid en afdracht van sociale premies, pensioen, vakantiegeld en verzekering tijdens het werk, een vangnet dat volgens hem ontbreekt voor het groeiend aantal zzp’ers in de branche. 

Kluseconomie

Oprichter Niels Arntz van Temper zegt niet te schrikken van de nieuwe concurrent. Volgens hem heeft Temper een paar jaar geleden samengewerkt met L1nda, maar is dat beëindigd, omdat Temper’s op innovaties gerichte manier van werken lastig bleek te combineren met inroosteren via L1nda. ‘Ik begrijp wel dat ze voor uitzenden kiezen, want de zzp-markt in de horeca is nu een moeilijk te nemen vesting.’

Volgens Jansen was de samenwerking voor zijn tijd en kan hij er daarom niets over zeggen. Connect is naar zijn zeggen volledig toegesneden op de kluseconomie. Hij sluit niet uit dat hij langere termijn ook voor zzp’ers gaat bemiddelen. 

De personeelstekorten in de horeca stijgen al jaren de pan uit. Volgens de jongste cijfers van het Bureau voor Statistiek (CBS) is het aantal bedrijven dat aangeeft te kampen met personeelstekorten gestegen naar een recordhoogte van 35%. Volgens Jansen biedt hij als eerste een integrale personeelsoplossing voor de flexibele schil. 

08-01-2020, Het Financieele Dagblad

https://fd.nl/ondernemen/1330233/horecaplanner-waagt-zich-op-uitzendmarkt

We’re just a phone call away

+31 (0)20 8006742

logo-ce logo-ce